2018 igazán mérföldkő a számítástechnika történetében: a Microsoft feladta évtizedes küzdelmét, hogy a saját szája íze szerint használják az emberek az internetet. Ezért beszáll a Chromium projektbe az Edge böngészővel.

Mi az a Chromium és miért jó nekünk?

A Chromium egy Open Source, avagy nyílt forráskódú web-böngésző fejlesztő projekt, aminek célja, hogy gyorsabb és biztonságosabb internet használatot tegyen lehetővé a felhasználók számára.

Talán ismerjük azon mémek tömkelegét az elmúlt évekből, amik az Internet Explorer hátrányát voltak hivatottak bemutatni a Firefox és a Chrome böngészőkkel szemben.

Az Edge sosem volt tündöklése és a Microsoft-terv bukása

Nagyon úgy tűnik, hogy elmúlt időkben ezen információk a Microsoft fejlesztőihez is eljutottak. Habár aligha hiheti bárki, hogy az Explorer ekézése miatt váltott a cég, de tény, hogy a Windows 10 már egy teljesen új böngészővel, az Edge-dzsel érkezett.

Amit aztán a kutya sem használt. Ez persze túlzás, de még az 5%-ot sem érte el a piaci részesedése – a nagy többség a Google Chrome-ját használja, illetve az Apple Safari böngészője tudta még megőrizni a piaci részesedését. A Firefox viszont, az Edge-dzsel együtt, az ugyancsak microsoftos Explorer sorsára jutott: már csak egy maroknyi elszánt híve használja.

Mindezek hatására úgy döntöttek a Microsoft háza táján, hogy a Windows 10 környezet fejlesztésével együtt az operációs rendszer standard böngészőjét is egy új szintre kívánják emelni.

Tudjuk, hogy gyakori eset az, hogy a vállalati alkalmazások csak az Exploreren futottak eddig megfelelően, viszont ez a böngésző, a kötelező céges tevékenységeken túl, voltaképpen nem sok mindenre volt alkalmas.

Csak akkor használtuk és használjuk, amikor kötelező. Viszont a konkurencia böngészők gyakran nem használhatóak a céges feladatok elvégzésére, viszont cserébe sokkal kényelmesebbek és felhasználó-barátabbak.

A Microsoft most talán jó lóra tett azzal, hogy az Edge-et beviszik a Chromium projektbe, mert így esetleg sikerül a felhasználókat megbarátkoztatniuk a Microsoft böngészővel ennyi év után. Egyébként az Edge egy sokkal kellemesebb és használhatóbb böngésző, mint az IE eddigi bármelyik verziója volt.

A Microsoft egyébként is kifejezetten jó irányba indult el szoftveres fejlesztés terén. A Doclernetnél is elérhető Windows VPS például az egyik legjobb virtuális magánszerver a piacon.

Edge és Chromium: mi várható a közeljövőben?

A valós változások, amikkel ez jár a közeljövőben, hogy az Edge renderelő motort le fogja váltani a BlinkHTML motor, és a ChackraJavaScript motort felváltja a V8. Ezen felül optimalizálva lesz nem Win 10 rendszerekre is.

Ez jó esetben nagy nyereség lesz a Microsoft számára, hiszen az Edge platform végre a valós webes standardokkal kerül kompatibilitásba és nem azon fantom standardokéval, amiket a Microsoft vizionált eddig az internetbe, de valójában nem voltak szinkronban a webes felhasználók akaratával, meg úgy általában az internet fejlődésének irányával.

Viszont egyelőre, a fejlesztők miatt, nem fog teljesen eltűnni a régi motorok támogatása, hiszen túl nagy hatása lenne ennek a Progresszív Webes Alkalmazásokra és mobilos böngészésre és fejlesztésre. Viszont idővel szép lassan ki fognak ezen támogatások futni.

Ami továbbá nagyon okos húzás a Microsoft részéről az az, hogy a Chroium Edge a kezdetektől támogatja majd a Chrome alkalmazás kiterjesztéseit, így a fejlesztőknek nagyon könnyű dolguk lesz abban, hogy a Chrome kiegészítőiket átültessék az Edge-es környezetre.