A legújabb tanulmányok és kutatások alátámasztják a kijelentést, miszerint az elektromos cigi használata legalább 95%-ban kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás. Ezzel szemben a köztudatban mégis rengeteg hit és tévhit alakult ki az elektromos cigi kapcsán, amit ideje már eloszlatni. Lássunk néhány példát:
Az elektromos cigiben található nikotin is rákkeltő. Ez egy téves állítás. Sem a hagyományos cigarettában, sem az elektromos cigiben nem a nikotin a rákkeltő anyag. A nikotin azért káros az egészségre, mert erős függőséget okoz. De a rákkeltő anyagok mind az égés során keletkezett hagyományos cigaretta füstjében találhatók. A cigaretta füstjében több mint 4000 káros anyag van, melyek közül már több mint 40 rákkeltő anyagot azonosítottak be. A hagyományos cigarettával ellentétben, az elektromos cigi semmilyen rákkeltő anyagot nem tartalmaz, a nikotin tartalmú elektromos cigi káros hatása is csak a nikotinra korlátozódik.
Az elektromos cigi esetében nem szabályozható a nikotin bevitel szemben a nikotinos rágóval és tapasszal. Ez az állítás sem igaz. Az elektromos cigiben lévő nikotinoldat arányosan keveredik el az e-liquiddel. Használat során a nikotin bevitele a használat módjából egyenesen következik. Ezzel szemben semmi nem gátolja, hogy valaki egyszerre 17 nikotinos tapaszt ragasszon magára, majd rágyújtson. Ugyancsak nem lehetetlen akár 9 – 13 nikotinos rágó egyidejű szájba vétele. A nikotintapaszok esetében a nikotin-kibocsátása nem ellenőrizhető, a rágógumi rágása gyakran nem kívánt erős, nagyon kellemetlen csuklást okoz. Ellenben az elektromos cigi lehetővé teszi az aktuális igényeknek megfelelő nikotinadagolást. További előnye a négy féle patron csökkenő nikotintartalma, mely lehetővé teszi a leszokást a nikotinbevitel fokozatos csökkentésével.